מדריך המשחקים לנסיעה המשפחתית
פורסם במגזין להיות הורים "להיות הורים", סיגל קפלן, אוגוסט 2008
נסיעה משפחתית עם הילדים דורשת כמויות ניכרות של יצירתיות. התנאים הרי מגבילים, וקהל המשתתפים אינו הומוגני אך מאוד אמוציונלי.
רונית אניץ, מרפאה בעיסוק, ומיכל הראל, מורה להוראה מתקנת ומאבחנת דידקטית, שתיהן ממרכז "אפשרויות", מציעות מגוון רעיונות שיהפכו את הישיבה בין ארבעת הגלגלים למעניינת.
משחקים להעשרת השפה ולעידוד הקריאה:
-
ארץ-עיר - המשחק האולטימטיבי לכל מצב, מתאים מאוד גם לנסיעות.
-
חידון טריוויה - יש להתאים כמובן את השאלות לגיל וליכולת של הילדים.
-
מה מתחיל באות? - כל יושבי המכונית מנסים למצוא מילה שמתחילה באות מסוימת או בצליל מסוים שנבחרים מראש.
-
משחקי רצף, שרשרת מילים - הראשון אומר: "מכונית", הבא אחריו חוזר ומוסיף "מכונית, פרח" וכן הלאה, עד שאחד המשתתפים מתבלבל - אפשר גם לבחור במילים לפי הקשרים (חיות, פרחים וכו').
-
פירוק מילה - חושבים על מילה ארוכה יחסית ומנסים ליצור מהאותיות המרכיבות אותה מילים רבות ככל האפשר.
-
סיפור בהמשכים - האחד מתחיל לספר סיפור ("היה היה פעם") ומפסיק כשמתחשק לו או בנקודת מפנה בעלילה. הבא אחריו ממשיך וכן הלאה. המאמץ המשותף עשוי לסייע להפיק סיפור מאוד משעשע.
-
שירים בהמשכים - אחד מתחיל שיר, עוצר במילה מסוימת והאחרים צריכים למצוא שיר המתחיל באותה מילה בה הפסיק - אפשר גם לזרוק לחלל האוויר מילה ולמצוא שיר המתחיל בה.
-
משחקי שירים - "מי מוצא ראשון שיר שמתחיל בהברה" מ' (בצירה) או "מי מוצא שיר עם המילה...".
-
הפכים - אחד אומר מילה, השני את היפוכה, כנ"ל לגבי מילים נרדפות.
-
חרוזים - מישהו אומר מילה, הבא אחריו מוצא לה חרוז, לנסות ליצור שרשרת חרוזים ועל הדרך לתרגל גם משחק זיכרון - תפוח, מלוח, שטוח, רוח וכן הלאה.
-
שטוזים - שטויות בחרוזים בהשראת דתיה בן-דור - "פעם במבה רקדה סמבה". חידות - חדים חידות שהתשובות להן מתחילות באות או צליל נתון.
-
מה זה? - "מתחיל ב-א', בצבע אדום, מתוק וטעים?".
-
מי אמר את המשפט? - כל משתתף בתורו אומר משפט מספר ילדים המוכר לכל הנוסעים. על שאר הנוסעים לנחש מי אמר את המשפט ומאיזה ספר הוא לקוח.
-
מי אני בסיפור? - כל משתתף, בתורו, בוחר דמות מתוך סיפור או תוכנית טלוויזיה. עליו לענות על שאלות כאילו הוא הדמות הזו ועל המשתתפים לזהות את הדמות, במספר מוסכם של שאלות.
לדוגמה: מה עשית הבוקר? ניקיתי את הבית, עם מי את גרה בבית? עם גמדים..
על שאלה שאינה רלוונטית לסיפור עונה הנשאל ב"לא ידוע" או "זה לא חשוב".
-
משחק השקט - משחק יקר מפז, מי מצליח לשמור על שתיקה הכי הרבה זמן.
-
טאבו - בוחרים ארבע מילים שאסור לומר אותן וכל אחד בתורו מספר סיפור, מבלי לומר את המילים שנבחרו;
-
את מי הזמנתי למסיבה - אחד המשתתפים מכריז את מי הוא מזמין למסיבה והיתר צריכים לנחש מה המכנה המשותף לכל המוזמנים. הניחוש נעשה באמצעות ניסיון להזמין דברים נוספים למסיבה.
למשל: "אני מזמין מלפפון ופלפל", הנוסעים האחרים שואלים אם גם העגבנייה מוזמנת. המכנה המשותף - ירקות;
-
כן/לא/שחור/לבן - מנהלים שיחה מבלי לומר את ארבע המילים הללו. מי שבטעות משלב את המילים בשיחה, נפסל. אפשר לתת עונש מצחיק לנפסל, למשל: לחקות קול של בעל חיים למשך דקה.
משחקי חשבון:
-
ספירה - מונים מכוניות בצבע מסוים החולפות בכביש, רמזורים, עצים שחולפים על פניהם, שלטי רחוב.
-
ספרות - דרך נפלאה ללימוד הספרות היא התבוננות משותפת במספרי הרישוי של מכוניות אחרות, בעיקר כשעומדים בפקק או ברמזור, אפשר גם לנסות לזכור אותם בעל פה.
-
הנדסה - מי מוצא הכי הרבה דברים עגולים או מרובעים בדרך? (גלגלי מכונית, רעפים, עננים בצורות שונות, בתים וכו').
-
תרגילים - מציגים לילדים תרגילי חשבון קלים, שאפשר לפתור בעל פה, אפשר לקשור אותם למה שרואים בזמן הנסיעה ("כמה הם שלושה רמזורים ועוד חמש מוניות?").
-
7 בום - אחד הנוסעים מתחיל לספור בקול רם, ובכל כפולה של הספרה 7 אומרים כולם "בום" במקום המספר המתאים, מי שלא זוכר לומר "בום" נפסל, אפשר להמשיך גם בכפולות של 3 או 4; סדרות חשבוניות - (2,4,6 או 5,10,15) או סדרות מורכבות יותר כמו: 3,4,6,9,13 (בהן צריך לגלות את ההיגיון בסדרה - במקרה זה מוסיפים בכל פעם אחד יותר).
-
התמצאות וניווט במרחב קריאת מפה - מבקשים מהילדים לעזור בניווט - כך הם ירגישו שותפים, יבינו את חשיבות הכיוונים (ימין, שמאל, צפון, דרום), יביטו מהחלון, יחפשו ציוני דרך ויפתחו את התפיסה וההתארגנות המרחבית.
-
אפשר לשלב קריאת תמרורים ושלטים.